HRTJI SVET

SLOVENIJE

Društvo za pomoč hrtom v stiski!

Lurcher

lurcher02

Domovina: Velika Britanija in Irska
FCI-klasifikacija: Ni FCI-standarda

 

Zgodovina

 

Lurcher se je na območju Velike Britanije in Irske pojavil v 17. stoletju. Bil je (in še vedno je) pes Romov in divjih lovcev. Odkar obstaja, je njegov namen lov zajcev, kuncev in ostalih malih živali. Predpisani standard lurcherjev ne obstaja, saj beseda lurcher ne opisuje pasme psov, temveč označuje bolj tip psa. Ime lurcher izhaja iz besede lur, katere pomen je tat. Le redko je pravega lurcherja mogoče srečati zunaj meja njegove domovine.
Lurcher je večinoma pes, vzrejen z načrtnim ali nenačrtnim križanjem hrta in delovne pasme – običajno se po njem pretaka tri četrtine hrtje krvi.
Največkrat je ali križanec greyhounda (ali deerhounda oz. škotskega jelenarja) in škotskega ovčarja ali greyhounda (ali deerhounda) in terierja. Velikost teh psov ni določena – lahko so majhni kot whippeti ali veliki kot deerhoundi, običajno pa so veliki kot majhni greyhoundi in so značilne hrtje postave. Ta križanja (včasih načrtna, drugič nenačrtna) so lucherju namenila zmožnost lova z vidom in z intuicijo, poleg tega pa tudi zmožnost večje prilagodljivosti, kot jo premorejo hrti. Lurcher je neustrašen, hiter, bister, poslušen, inteligenten in tih pes, razmeroma manj občutljiv na vročino in mraz.
Med lurcherje prištevamo tudi križance med različnimi pasmami hrtov, ki jih mednarodno poimenujemo “long dog” (dolgi pes). Poleg tega je v Veliki Britaniji in na Irskem vsak nerodovniški hrt uradno opredeljen kot lurcher.

 

Splošni videz

 

Videz lurcherja je raznolik. Včasih je skoraj podoben greyhoundu ali deerhoundu, spet drugič je razlika med njim in čistopasemskim hrtom opazna na prvi pogled. Njegova dlaka je lahko kratka ali dolga, pozimi se okrepi tudi poddlaka. Noge so dolge in močne. Prsni koš je globok, pljuča pa velika in zmogljiva. Uhlja sta majhna in velikokrat nošena pokončno oz. dvignjeno. Oči so majhne, temne in pozorne. Barve in barvne kombinacije so odvisne od izvora vsakega posamičnega psa.

 

Karakter in temperament

 

lurcher01Lurcher je pes igrive, vdane in poslušne narave. Običajno je živahen, poln energije in zelo hiter v teku, zato potrebuje precej vsakodnevnega gibanja. Ker je namen teh psov lovskega značaja, je tudi nagon po lovu izrazit, njihovo gibanje pa okretno, hitro in odzivno. Sicer je lurcher zelo poslušen pes, z veliko željo po učenju novega. Običajno se odlično razume z ljudmi in uživa v družinskem življenju, saj je njegov značaj mil in nežen.