HRTJI SVET

SLOVENIJE

Društvo za pomoč hrtom v stiski!

JESEN/ZIMA 2013/2014

objavljeno 16 Okt 2013

GALGI NA VOLJO ZA POSVOJITEV JESEN/ZIMA 2013/2014!
12. oktober 2013 ob 18:40


Tokrat poskušamo (z največjo mero kreativnosti) galge razvstiti v neke skupine. Nikakor ni namen psom pripisati nekih definitivnih karakteristik, še vedno je vsak galgo osebnost zase in življenje v zavetišču ni najboljši pokazatelj vedenja v pravem domu, ko se pes sprosti, zaživi in razživi svojo pravo naravo… Vsekakor pa nas neke posamezne značilnosti tako spominjajo od psa do psa, da jih bomo poskusili stlačiti v neke hudomušne opisne kategorije. Od tu dalje pa vas vabimo na njihove osebne profile, kjer vas bo smrček pozdravil tudi s svojo realno podobo.

 

Spremljevalni pes
Samci, izrazito visoke in močne postave, res izjemni primerki svoje pasme. Kot že omenjeno, trenutno prebivajo v ogradah na samem robu zavetišča, v mini skupinah po tri, umaknjeni od vrveža in zaradi tega še toliko bolj umirjeni in trenutno povsem nekonfliktni. Njihova osnovna značilnost je, da so pravi “delovni” psi, vajeni spremljati človeka, brez vsiljivosti, brez izražanja zahtev. Ti psi so v vsakem trenutku ob človeku, a bolj kot senca, umirjeni, hvaležni za vsako besedo in dotik. Res vrhunski karakterji za ljudi, ki si želijo postavnega samca, ki ne zahteva veliko pozornosti, zgolj redni sprehod in prostor za počivanje. Če pa bo na voljo še kakšna roka za čohanje, pa še toliko bolje, a ti psi bodo zadovoljno počakali tudi, ko časa za njih ne bo. V tej skupini predstavljamo Hermana, Lorenza in Fiera; mlajši, bolj energični, a še vedno strahotno simpatični pa so Ligero, Ernesto in Charlie.

 

Velike krave
Resnično jih težko poimenujemo drugače. No, pravzaprav so resnično konjske postave, definitivno s primesjo greyhound krvi, posledično tudi z nekim konjskim karakterjem – vse je nekako počasi, štorasto, preprosto preveliko. Veliki veliki, veliki, a tako neznosno scrkljani in nenehno čakajoč novo božanje, da so preprosto nič drugega, kot neke orjaške scrkljane krave. Če želite res veliko topline, polno naročje psa in neskončne seanse crkljanja, potem sta za vas prava Doque (ja, naš Naročni greyhound je še vedno tu) in Junco, pa tudi postavna Lista, in Obby.

 

Super plašni
Žal, tudi ta kategorija v zavetišču ostaja stalnica. Tu ne govorimo o plašnem galgu, ki se previdno umika človeku, a bi ob premiku v stalni dom to zadevo razrešil v par dnevih. Tu govorimo o res plašnih psih, ki trenutno svoje dneve preživljajo povsem enako – stisnjeni skupaj v eno košaro! Komaj si upajo živeti, dalj od tega pa v zavetišču ne bodo nikoli prišli. Zanje je edino upanje za kolikor toliko normalno življenje premik v stalni dom, v človeško bližino in obvezno v družbo še enega psa, v mirno okolje, kjer bodo ob ogromno potrpežljivosti in nežnosti počasi, počasi napredovali in končno stare travme pustili za seboj. Tudi to vsidrano grozo se da premagati, vendar pa brez usmerjene pozornosti ne gre. Dokler ti psi ostajajo v zavetišču, niso nič drugega kot živi mrtveci. Trenutno se v betonskem kotu, v večni senci, stiskajo Gema, Francesca, Rebecca in Tigre, Punteno.

 

Klovni
Klovnčki so psi, ki jih je nemogoče prezreti ob prihodu v večje krdelo psov. Ker so navihano razigrani, vedno tam, zelo aktivni, polni energije (kljub turobnemu okolju, v katerem preživljajo dneve). Ti psi so najverjetneje zgolj zavrženi s strani človeka, vsekakor človeka naravnost obožujejo in komaj čakajo, da se spet prilepijo na koga. Za pozornost so pripravljeni narediti vse, tudi agresivno zavarovati svoj položaj ob človeku. Ti psi so prav gotovo prisrčni, vsekakor pa njihova navdušenost nad človekom v stalnem domu lahko rezultira v zelo aktivnem psu, ki zahteva več pozornosti; zelo pogosto tudi ne prenašajo dobro samote, zato so priporočljivi za aktivne družine, kjer bodo res minimalno osamljeni (tudi malo sami doma) oziroma kjer je že na voljo drugi družinski pes. Razigrane bučke so Bintang, Guiness, Pico, Arabier, Leila, Vera, Cesar, Felipa, Javier, Ado, Azar, Ekspresso, Felix in andaluzijski podenco Pluto,

 

Večno prezrti
To je verjetno daleč najštevilčnejša kategorija galgcev, ki trenutno domujejo v zavetišču. Nekateri čakajo že leto in več, ljudje prihajajo in odhajajo, oni pa ostajajo. In zakaj? Preprosto zato, ker so povprečni. Sicer jih krasi pristni galgo karakter, so ljubeznivi, nežni, tako hrepenijo po svojem človeku – a žal so zgolj povprečni. Morda je njihova dlaka povprečne in prepogosto videne barve. Morda se ne znajo obnašati kot klovni in siliti v ospredje, pač pa potrpežljivo čakajo, če jih bo le kdo opazil. Prav gotovo niso agresivni pretepači in ne ustrahujejo drugih, pa zato nikomur ne gredo na živce in niso prioritetni. So zgolj in samo – prečudoviti galgi, ki si zaslužijo svojo novo priložnost. Prav gotovo kategorija, v katero se splača pogledati, če iščete neproblematičnega pasjega sopotnika in imate manj izkušenj s pasmo. Ti psi prav gotovo ne bodo razočarali, njihova hvaležnost pa bo neskončna! Tako da vabljeni k razmisleku o sledečih: Plata, Chupete, Marquesa, Dunia, Hela, Esmeralda, Tequila, Ligero, Sevillana, Cielo Noa, Gemma, Caramelo, Anabel, Amstel, Cosima, Rumbosa, Castle, Claudia, Lista, Marisa, Dulce, Loly, Barquillo, Marcosa, Ligero, Mora, Fantasia.

 

V zrelih letih
Še ena izmed kategorij, kjer se ljudje resnično nepravično obnašamo do teh psov. Kajti res težko je premostiti večni predsodek “starosti”, še posebej, če je nekih 6 ali 7 let že podprtih z malo obrazne beline (kar pa ni znak starosti, saj siveti lahko pričenjo tudi psi, stari komaj dve leti!). To nikakor niso stari in obnemogli psi, to so galgi v največjem razcvetu življenja! Vseeno pa so na svetu tako dolgo, da so že izgradili stabilen značaj, so umirjeni in zlahka vodljivi, povsem nevsiljivi in neproblematični. Ti psi so idealni za ljudi z manj časa, za neizkušene ali preprosto manj aktivne ljudi, saj ne zahtevajo veliko, niti v času niti v energiji. So pa tako neznansko zadovoljni, če le lahko dobijo svojo dozo pozornosti. Resnično kategorija, ki je pogosto napačno prezrta in odrinjena v kot razmisleka, čeprav nosi izreden potencial! Naj tako toplo priporočimo Liz, Lista, Claudia, Rumbosa in Moro.

 

Kritični
Naj na zadnjem mestu, a s toliko glasnejšo prošnjo za pomoč, omenimo vse tiste galge, ki nujno, ampak res nujno, potrebujejo umik iz zavetišča. Najpogosteje so to povsem podredljivi psi, ki se v krdelu sploh ne znajdejo in vedno pristanejo na dnu hierarhije, na zadnjem mestu, ki prinaša zgolj ustrahovanje in batine. Zato so ti psi navadno polni brazgotin ali trenutno na zdravljenju na kliniki, delujejo preplašeno (kar pa karakterno niso, če bi se le lahko ognili krdelu), slabotne postave (saj jim drugi psi ne pustijo do hrane) in precej zanemarjeni (posledica pogostega valjanja po tleh, kjer priznavajo premoč dominantnejših ter slabših pogojev bivanja, saj si niti mesta za spanje ne zmorejo izboriti in tako pač ždijo, kjer jim že ostane, navadno zunaj na mrazu in dežju). Ti psi (najpogosteje psičke) so pravi mali biseri, ki nikoli ne bodo povzročali težav, saj so pretrpeli že toliko, da bodo zgolj hvaležno sprejemali vsakršno pomoč. Potrebujejo potrpežljive altruistične ljudi, ki v posvojitvi res prepoznajo element reševanja življenja – ljudi, ki jim bodo nudili prvovrstno oskrbo do zacelitve vseh ran, dobro prehrano in redno gibanje, predvsem pa umirjeno okolje, v katerem ne bo več kopice psov, ki bi jih lahko ustrahovala ali jim škodovala. Žal ti psi nimajo veliko časa na voljo, vsak dan je za njih resnično borba za preživetje, zato tu apeliramo na vse, ki si prvenstveno želijo pomagati – prosim pozabite estetske kriterije in preference in če lahko, sprejmite psa iz te kategorije. Resnično mu boste podarili življenje, nežna punčka pa se bo v kratkem času prelevila v najlepšo in najbolj pridno galgico na svetu, katero vam bodo vsi zavidali! Urgentno dom iščejo Marita, Veronica, Dia, Jaime, Serrat, Leila, Dulce, Loly, Pinteno.

 

 

Vabimo vas na našo stran s posvojenčki, da si ogledate profile teh hrtov, ki smo jih omenili zgoraj. Nekateri med njimi so morda že našli svoj dom in jih ne bo več možno zaslediti, nekateri pa na spletno stran šele prihajajo. Ker je posvojitev hrtov zelo aktivna in živa tema, vas lepo prosimo za razumevanje in se ne jezite na nas, če na spletni strani ne bo več hrtka, ki smo ga omenili …Veselite se z njim in nami, saj je morda ravno on že dobil dom! Prav tako vas prosimo za razumevanje, saj moramo kot ekipa pripraviti še kar nekaj novih profilov hrtkov, ker pa to vsi počnemo v svojem prostem času, se morda napiše kakšen dan več profilov, spet drugič manj in tako niso vsi naenkrat tudi objavljeni na spletni strani.