HRTJI SVET

SLOVENIJE

Društvo za pomoč hrtom v stiski!

Ibiški pes – Podenco Ibicenco

podenco02

 

opis pasme

 

Domovina: Španija
V. FCI skupina: Špici in pratipski psi, sekcija 7 – lovci, FCI standard št. 89
Psi – plečna višina: 66 -72 cm
Psičke – plečna višina: 60 – 67 cm
Teža: do 30 kg in je odvisna od višine psa/psičke
Glava: ozka in dolga
Oči: majhme, barve jantarja (intenzivnost barve je odvisna od barve kožuščka)
Ušesa: velika in pokončna, oblike podaljšanega romboida, zelo okretna
Telo: simetrično, blago konveksno, rahlo daljše od višine
Mišice: ploske in zelo močne mišice
Rep: dolg močan in nošen nizko, na koncu repa je nekaj dalših dlak
Prsni koš: je globok in se konča nad višino komolcev ibiškega psa
Dlaka: ima tri vrste dlake: kratka, ščetinasta, ki je gosta in trda in dolga ter mehkejša
Barva kožuščka: od povsem bele do povsem rdeče ali rdeče-bela kombinacija
Koža: lahko rdeče pigmentirana in odvisna od dlake, tanka

 

Zgodovina

 

podenco01

Ibiški pes izvira iz Španije, natančneje iz Balearskih otokov (Majorca, Ibiza, Menorca, Formentera), kjer se imenujejo “Ca Eivissec”.

So ena izmed najstarejših še obstoječih pasem (3400 let pred našim štetjem), saj so njihove poslikave našli tudi v grobnicah faraonov.

To je lovska pasma psa, potrebno pa je poudariti, da gre tukaj za zelo dobrega lovskega psa. Njegov lastnik oz.lovec je lahko tako len, slep kot tudi gluh, a ulov in sveže meso bosta z gotovostjo na njegovi mizi, če se z njim odpravi na lov. Uporabljajo ga za lov na kunce, lahko pa tudi za visoko divjad.

Zakaj je to tako poseben in dober lovec? Zato, ker ibiški pes pri svoji hiperaktivni naravi, neverjetnemu vidu, sluhu, vonju in seveda tudi s svojo neverjetno hitrostjo išče tako dolgo, da najde plen, ga ulovi in za nagrado – vodo prinese svojemu lastniku.

 

 

Splošni videz

 

Ibiški pes je po videzu dokaj visok, zelo vitek, s formiranimi mišicami in zelo elegantno grajen. Njegova glava je glede na njegovo telo majhna, a še vedno večja kot je to npr. pri hrtih. Zelo značilna pri tem psu pa sta njegova uhlja, ki sta zelo velika in pokončno stoječa, zato ju je skoraj nemogoče spregledati. In ravno to je pri tem psu tako izjemno in hkrati prečudovito.
Pri tej pasmi obstajajo tri vrste dlake, izmed katerih je ena kratka, toda nikakor ne svilnata, druga je groba oz. ščetinasta, ki je tudi zelo gosta in trda, tretja pa je dolga in hkrati mehkejša, njena dolžina pa dosega vsaj 5 cm. Barva kožuščka je lahko popolnoma bela, do povsem rdeče barve ali raznih barvnih kombinacij rdeče in bele barve. Povprečna starost pri tej pasmi je od 10-12 let.

 

Karakter in temperament

 

Podenco ibicenco je izjemno inteligenten pes, ki se v zelo kratkem času lahko nauči veliko, a je hkrati tudi zelo dojemljiv, da lahko s svojimi neverjetnimi domislicami in zvijačami še tako strogega lastnika spravi na kolena ali pa morda kar na preprogo zraven postelje. Podenco ibicenco pa bo že v naslednjem trenutku lahko kraljeval na vaši postelji.
Je izjemno radoveden in na sprehodih mu prav nič ne uide, kopanje rovov je očitno njegov hobi, da o brskanju za malimi glodalci sploh ne govorimo. Ja, ves svet je v tistem trenutku njegov in z gotovostjo lahko trdim, da takrat ne sliši in ne vidi nič, kaj šele, da bi ubogal svojega lastnika.
Zelo obožuje pasjo družbo in lahko bi se igral ure in ure, prav tako obožuje otroke, a ko le-ti postanejo preveč vsiljivi, se ibiški pes raje umakne v svoj kotiček in le modro opazuje, kaj se dogaja. Ta pasma ni popadljiva, ampak če pride do situacije, da se bo moral zavzeti za sebe, bodite sigurni, da bo to tudi storil. V njem je toliko dominance, da se bo znal ubraniti in ostalim jasno povedati, da je tukaj on glavni.
Do tujcev zna biti zadržan in nezaupljiv, nikakor pa ne agresiven. Ampak v kolikor bo zaznal, da je v njegovem “sogovorniku” le kanček zanimivega zanj, ga bo okupiral in zašarmiral do konca. Takrat se mu ne more nihče upreti. Ibiški pes je pes, ki izhaja iz mediteranskega podnebnega pasu in zato ne prenaša mraza, kar pomeni, da to ni pes, ki bi lahko živel zunaj. To je pes, ki obožuje notranjost hiše ali stanovanja in kaj hitro boste spoznali, da bo zahteval zofo ali kavč samo zase. Ibiški pes je pratipski pes in spada v eno najbolj zdravih pasem, saj gre za gensko nespremenjeno pasmo, zato v tem primeru ni pričakovati večjih ali gensko pogojenih zdravstvenih težav. Na koncu morda le še to, da je to pes, ki obožuje gibanje in je zato zanj primeren le aktiven, živahen lastnik, ki bo z njim užival v naravi, na sprehodih in tudi teku, a hkrati mora biti toliko umirjen, da ne bo pri vzgoji tega psa naredil “preveč” napak. Skratka, ta pes bo poskrbel za fizičnega in psihičnega duha lastnika, zato mu vsekakor ne bo zmanjkalo kondicije ali domišljije, kar lahko njegovega lastnika privede do najbolj nemogočih domislic.

 

“Ibiški pes nikakor ne bo nikogar pustil ravnodušnega in verjemite nam, da v kolikor se odločite za to pasmo, vas bo le-ta očarala z vso svojo lepoto, elegantnostjo, prijaznostjo, pametjo in konec koncev tudi s svojo trmo in iznajdljivostjo.”

 

(Vir: forum Hrtji Svet Slovenije z dne 12.10.2007)

Prirejeno po: http://www.fci.be/

(Avtorici povzetka: Larisa Počivavšek)