HRTJI SVET

SLOVENIJE

Društvo za pomoč hrtom v stiski!

Galgo Beni

Pasma: galgo
Ocenjen datum rojstva: 1. 1. 2013
Spol: samec
Barva:črna
Št. čipa: 953000010230941


b-018Galgo Beni, po domače “Bentolijo” je karakterno čudovit galgo višje postave, ki v drugo išče svoj dom za vedno, kjer bo lahko izključno le še užival neskončno ljubezen, toplino in ne bo nikoli več odrinjen na stran.

Beni v začetkih svojega življenja ni imel veliko sreče. Rodil se je v kruti Španiji, kjer so ga izkoriščali za lov na divjad. Ko je bilo lovske sezone konec je dvoletnik z grdo poškodbo na glavi (izvor lahko le ugibamo) pristal v zavetišču Scooby Medina. Bil je res postaven in samozavesten hrt, ki so ga kmalu zagledale oči iz Slovenije.

Njegov transport v Slovenijo je bil jeseni leta 2015. Na sami posvojitvi je očaral vse okoli sebe, bodoči družini pa je kar skočil v naročje in rekli bi, da je njegovo življenje bilo popolno. Žal pa se ne izteče vedno vse tako, kot bi se moralo, saj je Beni v sebi skrival zahrbtno bolezen. Iz Španije mu je namreč sledila lišmanija, ki je po parih mesecih v novem domu pokazala prave zobe.

Tako je Beni letos julija pristal nazaj pod oskrbo društva in se trenutno še nahaja pri krasnih začasnih skrbnikih, ki zanj skrbijo tako kot si želimo, da bi zanj bilo poskrbljeno tudi v njegovem novem domu. Z vami bomo povsem odkriti, saj je bolezen pri njemu žal terjala svoj davek in zato si ne želimo, da bi še kdaj trpel. Beni se je nazaj v društvo vrnil vidno shujšan in z močno razredčeno dlako na svojem telesu, imel je komaj 24 kg, kar je za takšnega korenjaka malo in za “piko na I” je pri njemu bila diagnosticirana še anaplazmoza (klopna bolezen). Marsikdo bi obupal nad njim, vendar v društvu in v njegovem začasnem domu nismo. Tako je v zdravstveno nezavidljivem stanju poleti pristal v začasnem domu, kjer je poleg nove priložnosti dobil tudi novo ime – BENI. S kupom tablet, prehranskih dodatkov in diete in v najboljši možni oskrbi začasnih skrbnikov, se je petletnik počasi začel postavljati na noge. Njegove šibke noge so počasi zmogle vedno daljše in daljše sprehode, rebra so počasi postajala vedno bolj zalita in kožuh je postajal vedno bolj gost in bleščeč. Za seboj ima tudi celo goro zdravljenj (z antibiotiki, protibolečinskimi tabletami, zdravil proti lišmaniji …) in posebej zanj prilagojenih terapij (akupunkture, posebne diete, masaže…).

Po več kot pol leta si je Beni končno opomogel, saj je postal res postaven in super galgo, kakršen je bil v sebi že ves čas, zato je prav, da se zanj odpre novo poglavje življenja, kjer bo lahko izključno in samo še SREČEN!

Napočil je čas, da se Benijeva zgodba nadaljuje v novem domu, na katerega je popolnoma pripravljen. Potrebno se je zavedati, da ima Beni lišmanijo še vedno v sebi in jo bo imel do konca svojega življenja. Zato zanj iščemo posvojitelje z zavedanjem, da je lišmanija kronična bolezen, ta pa je žal že pustila določene posledice, ki jih bo v večji ali manjši meri Beni čutil vse življenje, katera pa se lahko ob upoštevanju navodil naših veterinark povsem enostavno obvalduje in to brez večjih posebnosti. Zato bo pri Beniju potrebno vzdrževati močan imunski sistem in jemati bo moral zdravila. Ker je sama bolezen (kot tudi sama zdravila) pustila nekaj posledic, ima Beni trenutno posebno dietno prehrano, predpisano s strani njegovih veterinark. Razen bolezni, nima Beni nobenih drugih dodatnih težav. Pravzaprav sčasoma res pozabiš, da je z njim sploh kaj narobe in zato vemo, da bo lahko ob normalni oskrbi in v sodelovanju posvojiteljev z društvom, Beni živel povsem običajno življenje, kot vsi naši posvojenci.
Beni bo poleg prej omenjenega potreboval tudi redne kontrole krvi in urina, da se bo spremljajo njegovo zdravstveno stanje, kvalitetno in primerno prehrano ter tesno sodelovanje z veterinarsko ekipo našega društva, ob kakršnih koli težavah pa takojšnje ukrepanje in obveščanje društva. Občasno priporočamo bodočim posvojiteljem tudi, da Beniju omogočijo podpreti njegovo zdravstveno stanje tudi s katero izmed podpornih terapij (npr. akupunkturo) za krepitev imunskega sistema in ledvic. Za sprostitev misic in sklepov pa priporočamo občasno manualno terapijo, ter dodajanje ustreznih prehranskih dodatkov (podpora za sklepe, imunski sistem). Vsekakor so naše veterinarke in v društvu na voljo za konkretno pomoč in nasvete.

Pa gremo še nazaj k Beniju in njegovemu karakterju …. 🙂

Po karakterju je Beni res pogumen in en velik klovn, ki je vso preteklost pustil za seboj in življenje jemlje s tisto, res ta veliko žlico. Razume se z mačkami, drugimi psi – najbolj s hrti, tudi z manjšimi pasmami, le večji samci ga včasih vznemirijo. Doma pridno počaka (nima ločitvene tesnobe), se izredno rad stiska in ugaja človeku. Obvlada nekaj trikcev, na sprehodih lepo hodi poleg (razen obveznega šnofanja seveda) in je res super družba, katero lahko vzameš vsepovsod. Na splošno ima rad ljudi in kar prosi za počohce. Svoj klovnovski značaj kaže s tem, ko se vrti kot vrtavka, skače v naročje, se prikrade na kavč, igra pohojanko in se po hrtje smeji do ušes. Prav tako obožuje vožnjo z avtomobilom in z velikimi očmi opazuje dogajanje iz zadnjih sedežev. Paziti je edino potrebno pri malih otrocih, katere lahko s svojo navihanostjo in v veseljačenju po hrtje, po nesreči ‘podre’. Drugače ne bi nikomur skrivil niti lasu, saj je bil pri vseh špikanjih in drugih neprijetnih pregledih vedno priden (tudi zobe pusti očistiti).
Se najde kje kdo, ki bi Beniju ponudil novo priložnost in mu podaril svojo ljubezen ter srce? Zanj res močno stiskamo pesti, saj si zasluži le še srečno življenje s čisto svojim človekom …

Za več informacij nam pišite na info@hrtjisvet.org.