HRTJI SVET

SLOVENIJE

Društvo za pomoč hrtom v stiski!

Galga Frida – ŽE V SLOVENIJI!

Pasma: galgo
Spol: samica

IZPOLNITE INFORMATIVNI VPRAŠALNIK ZA POSVOJITEV

frida 6Frida je 3-letna galgica srednje velikosti zelo elegantne postave. Posvojena je bila julija 2018. Žal, zaradi alergije, ki se je razvila pri otroku, v svojem domu ne more več ostati.
Njeni lastniki so o Fridi zapisali:
Frida je bila z nami leto dni, iz Španije je prišla kot boječa, vendar ne pretirano in ljudem je zelo kmalu začela zaupati, sprostila se je in marsikdo, ki jo vidi in pozna situacijo španskih galgov, reče, da je zelo samozavestna, do drugih psov ni kazala posebnega interesa, navadno jih ignorira in se zanje sploh ne zmeni. Tudi v konfliktnih situacijah, ko jo psi ovohavajo ali celo naskakujejo, se raje umakne, če pa to ne pomaga, se je v tem letu opogumila do te faze, da se postavi tudi zase z laježem. To so pravzaprav edini trenutki, ko smo lahko parkrat slišali njen glas:). Frida sodi med tipične hrtje značaje, ko je čas za akcijo in tek, je agilna, v zadnjem času je pridobila tudi razigranost, korajžo in celo igriv značaj do drugih psov, igra se z drugimi psi, se z njimi podi, česar v prvi fazi ni bilo zaznati.

Do tujih ljudi je sprva sicer previdna, vendar je hkrati strašno radovedna psička, kar pomeni, da jo radovednost kmalu premami in pristopi do ljudi, da jo pobožajo, vendar vedno zelo nevsiljivo in s kančkom previdnosti.

Vajena je bivanja v stanovanju, hoje po stopnicah, spanja v njeni lastni postelji, inventarja ne uničuje, nikamor ne skače, sem pa tja si le privošči kakšen “prepovedan” kos pohištva, kot sta postelja ali kavč:), vendar je njena postelja daleč najmehkejša in najudobnejša, tako da so to bolj izjeme kot pravila. V stanovanju lahko zlahka pozabiš, da je, ker večino dneva preživi in preleži na svoji udobni postelji, prikaže se, ko je čas za hranjenje, ko pridejo gosti, ker jo daje radovednost in seveda ko odhajamo od doma.

Je od prvega dne izjemno lahko vodljiva na povodcu, tudi lepo teče ob človeškem sotekaču, prav tako lepo hodi ob otroškem ali invalidskem vozičku. Njena šibka točka so le mačke in zajčki, v trenutkih takih srečanj je povodec zelo napet, vendar se je v enem letu že toliko privadila srečanjem z mačkami in zajčki, da zategi povodca ali kakšen skok na zid, kjer se zadaj nahaja muc, niso več tako hudi.

Frida s kančkom previdnosti tudi plava in lahko gre v vodo brez težav. Z nami je na morju tudi supala:). Je torej izjemno prilagodljiva, nevsiljiva in obzirna psička.

Samota je namreč za Frido posebno poglavje. Frida namreč že od samega začetka trpi za osamitveno tesnobo. Na začetku, ko je prišla k nam, je bilo to tako hudo, da se niti v sosednji prostor nismo smeli premakniti, je hitro začela panično cviliti, postopoma smo prišli do faze, ko je bila več ur sama, vendar so nam sosedje poročali, da je veliko jokala in tulila, s čemer smo bili seznanjeni tudi sami, saj je to je zabeležila tudi kamera. Ko je bila v družbi drugega, stabilnega psa, so bile te težave odpravljene tako rekoč čez noč, v družbi je lahko sama brez težav več ur.

Zjutraj, okoli 7.00 je vajena, da ima izhod, kjer opravi svoje potrebe, dobi hrano in potem smo njeni lastniki odhajali v službe. Ko smo prišli domov, nas je skupaj čakal dooolg sprehod, skupni tek, včasih tudi več serij tega. Psička je bila z nami zelo aktivna, z njo smo se podali v hribe, na morje, v trgovino… , nikjer ni bilo nobenih težav.

 

Potrebuje lastnika, ki ji bo nudil dovolj gibanja, predvsem pa ljubezni, saj je zelo senzibilna, prikupna, ljubeča galgica, ki zleze pod kožo čisto vsakemu, ki jo vidi.

Fridi iščemo dom, kjer že imajo stabilnega psa, saj Frida brez prisotnosti psa trpi za ločitveno tesnobo. Ko je v družbi stabilnega psa, lahko počaka sama doma tudi več ur. Idealno bi bilo, če bi lastniki bili malenkost bolj aktivni in bi Fridi omogočili malce daljše sprehode, občasen tek ter sprehode v hribe.