HRTJI SVET

SLOVENIJE

Društvo za pomoč hrtom v stiski!

Angleški hrt – Greyhound

grey01

 

opis pasme

 

Domovina: Velika Britanija
X. FCI skupina: Greyhound
Psi – plečna višina: 69 -76 cm
Psičke – plečna višina: 64 – 71 cm
Teža psov: 30-38 kg
Teža psičk: 26-29 kg
Glava: ploska, čelno kolence je rahlo izraženo
Oči: ovalna oblika
Ušesa: so majhna, fina, vrtničaste oblike in priležena glavi
Telo: pravokotno, močno, mišičasto in z ravno hrbtno linijo
Mišice: izrazite mišice na zadnjih nogah
Rep: dolg, močan in nošen nizko
Prsni koš: je globok in se konča nad višino komolcev greyhounda
Dlaka: fina, kratka in tesno priležena
Barva kožuščka: v več barvah in barvnih kombinacijah
Koža: je izredno takna in brez podkožnega maščevja

 

“Greyhound je pes superlativov. “Hiter, hitrejši od konja, nobena domača žival se ne more kosati z njim. Lep, kot da bi ušel s slikarjevega platna!”, je zapisal pesnik že v štirinajstem stoletju. Dodal je, da ima gobec kot ščuka, glavo kot kača, vrat kot labod, hrbet kot gams, rebra kot jelen v gozdu, stegna kot zajec, šape kot mačka in kremplje kot lev.”

Takega psa si je lahko privoščil le plemič, navaden smrtnik ga je tedaj smel le gledati.

 

Splošni videz

 

grey02

Morfološko sodi greyhound v graioidni tip psa. Že na podlagi vizualne podobe je jasno razvidno, da gre za hitrega psa. Veliki angleški hrt je pes aerodinamične konstrukcije, velikih pljuč, s teku prilagojenimi mišicami in srcem, z upogljivo hrbtenico ter dvojnim “galopom”, pri katerem med tekom vse štiri noge ostanejo v zraku dvakrat med vsako sekvenco koraka.

Tek greyhounda je nedvomno fascinanten. Običajno psi v višino merijo med 71 in 76 cm ter tehtajo od 27 do 40 kg, medtem ko psičke merijo med 68 in 71 cm, njihova teža pa znaša od 27 do 34 kg. Greyhoundi so psi močne, veličastne in proporcionalne konstrukcije, z veliko mišično močjo in simetrično strukturo.

Glava je dolga, ozka in ploska, z rahlo nakazanim čelnim kolencem. Vrat je dolg, čvrst, precej mišičast in elegantno nošen ter dobro vsajen med lopatice, gladek in brez odvečne maščobe. Čeljusti so močne in ugriz škarjast. Oči velikega angleškega hrta so ovalne oblike, inteligentne, večinoma temnih barv. Ušesa so majhna, fina, vrtničaste oblike in priležena glavi. Telo je pravokotno, močno, mišičasto. Prsni koš je globok. Kosti so močne in čvrste, mišice jasno izražene pod kožo, ki je tanka, fina in elastična. Rep je dolg, nasajen rahlo nizko, močan in nošen nizko, na koncu je rahlo ukrivljen.

Noge so močne in čvrste, z izrazitimi mišicami. Šape so čvrste, kompaktne in mačje oblike. Gibanje je izdatno in prosto, z močnim odrivom tako prednjih kot zadnjih nog. Dlaka je fina, kratka in tesno priležena, nezahtevna za vzdrževanje, dovoljene pa so mnoge barve: črna, bela, rdeča, modra, srnje-rjava, jelenje-rjava, tigraste oz. marogaste kombinacije barv in barvne kombinacije. Tako telesna konstitucija kot njegovo gibanje ter obnašanje ga umeščajo med najbolj elegantne pse.

 

Zgodovina

 

Tak pes je bil lahko le angleški, nihče drug na tem svetu, tedaj stisnjenem v ozke evropske okvire, si v tistih časih ni privoščil takega psa. Opisal pa ga je vendarle Francoz, kraljevi spremljevalec in pesnik Gages de la Buigne. Svojega kralja Janeza II. Dobrega je spremljal, ko je bil ujetnik na Angleškem. Da bi ga razvedril, mu je napisal pesem o psih, ki so jih videli in občudovali v svojem ujetništvu. Kasneje so Buignovo pesem spreminjali po potrebi, gobec je v kasnejših različicah postal tudi volčji, vrat zmajev, hrbet pa tak kakor tram… Naj bo še tako angleški, plemiški in po britansko plemenit, veliki angleški hrt oziroma greyhound prvotno nikakor ni bil doma v Angliji ali kje drugod na britanskem otočju – pripeljali so ga tja skoraj zagotovo iz Azije, z Bližnjega Vzhoda, kjer so doma vsi hrti tega sveta. Njegovo ime je staro-saksonskega izvora, pomeni pa “lepi pes”.
Sicer pasma spada med izjemno stare. To potrjuje relief na egipčanski grobnici, star skorajda pet tisoč let. Iz bližnjega vzhoda in Afrike se je prednik današnjega greyhounda namreč razširil v Španijo ter preko Evrope do Velike Bitanije, na Kitajsko, v Perzijo ter drugam.
Greyhound (veliki angleški hrt) je večinoma edina pasma psa, ki jo omenja tudi Biblija. Korenine teh psov segajo daleč v preteklost,
nedvomno v vzhodni svet. Obstajata dve teoriji izvora velikih angleških hrtov. Med poznacalci velja, da pasma izvira iz “Tesem”-a, starodavnega faraonskega psa, ki naj bi bil pripeljan tudi v Grčijo, od tam pa preko feničanskih trgovcev vse do Anglije. Spet drugi trdijo, da podoba tega hrta datira v 12. in 13. stoletje, saj naj bi njegovega prednika ob vrnitvi z vzhoda s seboj pripeljali križarji.
Tako kot mnogi drugi hrti, so bili tudi greyhoundi nemalokrat upodobljeni na freskah in slikarijah ter drugih umetniških delih, še zlasti od 16. stoletja dalje. Med umetniki, ki so v svoja dela vključevali tudi greyhounde, sodijo: Bruegel stari, Jacob Jordaens, Jean-Baptiste Oudry in mnogi drugi. Na slikah in tapiserijah so (bili) večkrat upodobljeni tudi tako imenovani “bretanski hrti”, izjemno podobni greyhoundom. Od 14. stoletja dalje so veliki angleški hrti sodelovali na lovu za jeleni, damjaki, merjasci, kasneje pa so v vzreji velik poudarek namenjali doseganju velike hitroste in pogumu.
Pravzaprav je greyhound, z zmožnostjo doseganja hitrosti 64-70 km/uro, najhitrejši pes na svetu ter za gepardom drugi najhitreši kopenski sesalec. Ravno zaradi svojih zmogljivosti je postal glavni protagonist v hitrostnih tekmah hrtov (v lovu na umetno vabo) na ovalnih stadionih, ki so se razvili v Angliji.

 

 

grey04

 

Karakter in temperament

 

grey03

Za greyhounde je zelo značilna prirojena popolna milina.
Veliki angleški hrt je zelo inteligenten, nežen, nekoliko zadržan in čustveno uravnovešen, a emocionalen pes. Hkrati je izrazito zvedav, eleganten, domišljav, včasih aroganten in brezbrižen, a tudi zvest in introvertiran. Družinsko življenje mu ustreza. Rad ugaja svojim lastnikom, morda je včasih skoraj “posesiven”. Zaradi svoje miroljubnosti je zelo primeren za življenje v stanovanju v urbanem okolju, saj v njem kljub svoji velikosti zavzema le malo prostora. Po večini se dobro razume tako z ostalimi psi kot tudi z otroki, do neznancev je večinoma vedno zadržan, včasih nekoliko plašen. Niti slučajno ne spada med pse čuvaje. Njegova obramba je hiter tek, sicer pa ima visok prag tolerance. Greyhound zelo redko laja. Spada med najbolj zdrave pasme psov. Pozitivno je tudi dejstvo, da načeloma ne sodi med agresivne pse. Sicer pa vedno postane senca svojih bližnjih.
Greyhound, tako kot vsi hrti, obožuje tek. To pa ne pomeni, da potrebuje veliko gibanja. Angleški hrti so najhitrejši tekači, a niso vzdržljivi – so tekači na kratke proge, ki v nekaj sekundah oz. minutah dajo vse od sebe, nato pa hitro pomislijo na svojo posteljo. Greyhoundi so v splošnem psi, ustvarjeni za lenarjenje. Nekajkrat tedensko jim ustreza rekreacija, ob kateri se lahko dodobra utrudijo v svojih “šprintih”, sicer pa jim dnevno ustreza poluren sprehod in nekaj hitrih izhodov za opravljanje potrebe. Da jih ohranjamo pri dobrem zdravju, sreči in disciplini, to zadostuje. Tipičen pogled na (denimo posvojenega) greyhounda: poležavanje na zofi s trebuhom navzgor in z vsemi štirimi tačkami od sebe proti višku.

Kot mnoge ostale pasme hrtov imajo tudi greyhoundi močno izrazit lovski nagon, zato je potrebno biti pri soočanju in v komunikaciji z malimi psi, mačkami in drugimi puhastimi drobnimi živalmi zelo previden. Zaradi izrazitega nagona po lovu je priporočljivo hrta v urbanem okolju vedno imeti pripetega na povodec.

 

Pes, ki je nekdaj igral predsvem vlogo lovskega psa na visoko divjad ter družabnika, je danes pes spremljevalec, razstavni pes in tudi profesionalni tekmovalni tekač. Povprečna življenska doba greyhounda seže med 10 in 13 let.

Prirejeno po:
http://en.wikipedia.org/wiki/Greyhound

 

Primerjava Galgo – Greyhound